Festival året rundt

Når jeg hører ordet festival så tenker jeg umiddelbart på musikk. Ordet festival er synonymt med musikk i mine ører. Men det er jo totalt feil. Festivaler er jo så utrolig mye mer enn bare musikk festivaler. Det finnes jo festivaler for nær sagt alt man kan tenke seg, og rundt hele verden også. Festivaler av noe slag kan man «ramle over» når som helt og hvor som helt hele året rundt. Det finnes også en internett side som forsøker å samle å beskrive litt om flest mulig festivaler rundt omkring i Norge. De har en grei oversikt over mange av festivalene rundt omkring i Norge. De har satt opp et kart med oversikt og det finnes lister som beskriver litt enkelt hva festivalen handler om. Trykker du deg videre innover havner du til sist på en side som det er skrevet mer om den spesielle festivalen.

Filmfestival, Festspill, Klassisk Opera, Teater og Scenekunst, Musikk festival, Kirkemusikk, Kulturfestival, Matfestival, Sjømat, Jazz, Folkemusikk, Gloger, Litteratur, Barn og Ungdom, Country musikk. Slik kunne jeg sikkert har fortsatt i flere avsnitt nedover. Men jeg vil skrive litt om en festival jeg kom over for en del år siden etter nettopp å ha landet på flyplassen i Phuket i Thailand. En festival som kalles The Vegetarian festival eller på norsk Vegetarfestivalen.

Thetsakan kin che

Jeg husker ikke helt hvilket år det var, men jeg mener det var et av de siste årene på 90 tallet -97 eller-98. Men spiller liten rolle – det er ikke det som er poenget. Litt mer poeng er det at dette var en av de aller første gangene jeg kom til Thailand og like på utsiden flyplassen fikk jeg se an ansamling mennesker som var da pyntet til denne festivalen. (Se bildet)

Thetsakan kin che
Thetsakan kin che

Siden det var en av de første gangen jeg ankom dette landet så begynte jeg jo virkelig å lure hva i all verden denne var. En gjeng mennesker i parade og med gjenstander stukket gjennom munnen. Og det var gjenstander som absolutt ikke hørte hjemme i en munn! Jeg kunne ikke glemme dette synes jeg hadde sett der oppe ved flyplassen og ble jo da nødt til å sjekke dette litt nærmere når jeg vel var innstallert på hotellet der jeg skulle bo.

Det skulle vise seg at dette er masse symbolikk og at feiringen er en vegetar festival. Ingen kunne svare på hvorfor den ble feiret på denne måte, men ryktene sier at grunn til at Phuket feierer dette såpass stort er at det en gang kom en gruppe kinesere til øya og fikk malaria, men ble helbredet igjen via meget streng vegetardiett.

Festivalen feires på flere forskjelle lokale måter rundt omkring. Men festivalen finner sted hvert år på høsten ved fullmåne i den niende Lunar måneden i den kinesiske kalenderen. Alle deltakerne spiser kun vegarmat og må utføre flere relgiøse ritualer som da skal gi de masse hell og lykke videre i livet. De ritualene går ofte ut på å tøyet kroppens grenser – faktisk så langt at det ikke er sikkert at man overlever.