Festivaler, sikkerhet, online, arbeid

Festivaler foregår hele året rundt og i alle former. Noen tilpasset årstiden og noen blir flyttet online når forholdene ikke tilfredsstiller de kravene som finnes ute i det fri, og det er mulig å gjøre ting online. Men det er selvfølgelig ikke alle festivaler som er slik at de kan benytte data i noen form annet enn til informasjon. En ting jeg er veldig glad for er at det enda ikke har vært noen form for terror som har rammet en festival hvor mange mennesker har vært samlet. Har du tenkt tanken?

God sikkerhet – mye skjer online

De som arrangerer forskjellige slike festivaler tenker mer og mer sikkerhet for hvert år. Det skjer jo så mye rart rundt omkring i verden at slike store arrangementer har enorme kostnader på å sikre alt som skjer på sitt område mest mulig.

Det er mange forskrifter som skal følges dersom man skal bygge opp sikkerheten rundt et stort arrangement helt fra bunnen av. I dag finnes det heldigvis manualer med mange forskrifter online. Her kan man lese seg frem og plukke ut de reglene man må benytte for sitt arrangement.

Jeg vet nesten ikke om jeg engang tør å tenke tanken på hvor mye arbeid som legges ned for å sikre verdens største festival. Det er Donauinselfest i Østerrike som tiltrekker seg over tre millioner mennesker i løpet av kun tre dager! De må ha et helt utrolig «apparat» av sikkerhet og systemer for å sikre alle disse menneskene på alle måter.

Og jeg tør ikke engang tenke tanken på hva som skulle skje dersom en terrorist skulle få ideen om å utføre noen form for skade på et slikt område. Det hadde blitt en super mega katastrofe – uten minste tvil.

Online

Mye av sikkerhets-systemene som er i dag skjer jo via overvåking online. Så i mange tilfeller så oppdages uærlige handlinger eller andre hendelser som ikke hører hjemme i slike folkemasser veldig tidlig. Det er et utrolig nett av kameraer og opptakere som er koblet opp. Men selv om dette er bygd opp og dekker over veldig mye så er de som ønsker å misbruke slike ting også meget dyktige til å benytte slike ting.

Festivaler, sikkerhet, online, arbeid
Festivaler, sikkerhet, online, arbeid

Mye arbeid

Du har pyntet deg opp litt – det er fredag kveld og du skal på konsert på festivalen som pågår i byen. Du har allerede kjøpt billetten online og er superivrig etter å endelig skulle få høre din favoritt artist gjennom lang tid. Du rusler inn gjennom parkeringsområdet mot konsertplassen. Du er ganske tidlig ute, men det er allerede en del mennesker som ser ut til å skulle i samme retning som deg. Du går forbi noen vakter, og noen som bare står der uten å se ut til å gjøre noe spesielt. Du kommer frem til inngangen med billettsluser, billett kontrollørene og sikkerhetsvaktene (i hvert fall noen av dem). Du blir lett kroppsvisitert og slipper inn gjennom slusen – glad og fornøyd. Men de er enda ganske mange timer til din favoritt skal på scenen. Så du finner et bord og en stol og får satt deg ned. Her fisker du frem din telefon og sjekker litt hvordan kompisene dine gjør det med sin sedvanlige spilling online.

Allerede nå har du utfordret veldig mye av det arbeidet som ligger bak en slik festival. Parkeringsvaktene, de menneskene som du trodde ikke gjorde noe var anonyme sikkerhetsvakter, og alle de andre som jeg allerede har nevnt. Og for ikke å snakke om de som sitter i et kontrollrom og overvåker alt dette.

Online sikkerhet

Du tenker ikke til vanlig på alt det arbeidet som ligger bak ting du gjør til daglig. Men i alle sammenhenger er det sikkerhet og kontroller på alt. Du som f.eks. ofte kobler deg opp mot internett for å sjekke emailer og sosiale medier. Også her ligger det store sikkerhetsrutiner bak. Det å ligge foran de som ønsker å «hacke på internett» og gjøre ugagn er meget viktig.

Du som liker å spille spill online har kanskje fått flere spørsmål om å verifisere deg på ulike måter den gangen du registrerte på en konto på PokerStars. Det kan ha vært alt fra å sende inn kopier av førerkort eller annen identifikasjon. Det kommer litt an på hvor gammel din konto er siden også her utvikles ting så kravene har vært litt forskjellige opp gjennom årene. Men sikkerheten har alltid vært i førersetet for alle som jobber med økonomi og verdier online.

Endelig musikk

Når din gamle favoritt artist – Bruce Springsteen endelig kommer på scenen for å spille sin konsert så er det ikke for hans del uten mange sikkerhetstiltak. Både tiltak og sikkerhet for at alt deres elektroniske utstyr skal fungere og alle de data variantene de også har i sine systemer. Her ligger det også mye arbeid bak for å få ting til å falle på plass i riktig rekkefø