Verdens 10 største musikk festivaler – del 1

Musikkfestivaler er noe som finnes i omtrent alle land i en eller annen form. I mange fall så lokker slike arrangement til seg mange tilskuere og besøkende, noen mer enn andre selvfølgelig. Jeg tenkte her å gå raskt igjennom de 10 største musikkfestivalene som har blitt arrangert de siste årene basert på antall besøkende og ikke på antall opptredener eller artister som har medvirket på festivalene. Selvfølgelig spiller antallet artister og hvilke artister som kommer for å opptre på en slik festival en stor rolle, men ikke nødvendigvis alt. Det finnes arrangement hvor det har vært over 300 forskjellige opptredener og som har fått betydelig færre besøkende enn festivaler som «bare» har hatt f.eks. 70-90 opptredener. De festivalene jeg ser på er rundt i hele verden.

10. plass – Exit festivalen i Serbia 2013

På tiendeplass på denne listen finner vi en festival som hadde navnet «Exit» og som ble holdt i Novi Sad i Serbia i 2013. Totalt så lokket denne festivalen til seg rundt 200 000 besøkende og de kunne få være med på i overkant av 300 forskjellige konserter og opptredener fordelt på 8 forskjellige scener. I sin begynnelse var dette et arrangement som var ment for å «vekke» folks oppmerksomhet om det serbiske regimet som da styrte i landet og hvordan man ville komme seg bort fra deres styresett. Fortsatt i dag har disse arrangementene politiske temaer og har siden oppstarten vokst til en av de større festivalene i verden. Noen av de deltakende artistene har vært Diplo og David Guetta.

9. plass – Paléo festivalen i Sveits

På niendeplass kommer festivalen som heter Paléo som ble arrangert i Nyon i Sveits og hvor 2013 utgaven lokket til seg hele 230 000 besøkende. De kunne der oppleve mellom 100 og 200 opptredener fordelt på seks scener. Dette er en festival som for det meste arrangeres og styres av frivillige, og de har et veldig begrenset budsjett å ta av. Men det er ikke noe hinder for de klarer å lokke til seg hundretusenvis av besøkende hvert år. 2013 utgaven var den 38. festivalen som ble arrangert og de fikk da cirka 230 000 besøkende inn på sitt område. Av artister som har gjort opptredener på denne festivalen er «The Bloody Beetroots» sammen med «Arctic Monkeys». Det spesielle med denne festivalen er at man hvert år velger å representere en ny region i verden i det de kaller «Village du Monde». I 2013 var dette tema mat og musikk fra det indiske hav.

Ultra festivalen i USA
Ultra festivalen i USA

8. plass – Ultra festivalen i USA

Den neste på listen må vi over dammen for å finne. Ultra festivalen i USA lokket til seg 330 000 besøkende i 2013. Og fordelt på 7 forskjellige scener kunne man der overvære så mange man rakk av over 300 opptredener, som gjør denne festivalen til en av de mer populære festivalene i USA og verden. Billettene til denne festivalen er nesten utsolgt bare minutter etter at de blir lagt ut for salg. 2013 billettene ble utsolgt fire – 4 minutter etter at de ble lagt ut for salg! Og en av særegenhetene med denne festivalen er at musikkelskere kan følge denne festivalen online, noe cirka 700 000 seere gjorde i 2013!

Det var de tre første av mine 10 største musikkfestivaler i verden. Jeg kommer med flere i neste artikkel.