Festivaler etter smak & behag

Det finnes en rekke eksempler på festivaler rundt i Norge, som i utgangspunktet var små lokale arrangement – men som har vokst seg store både nasjonalt og internasjonalt. Det å besøke festivaler som arrangeres utenfor de urbane deler av landet, kan med litt planlegging gjøres som en del av en ferietur – eller som er «Festivalrunde» Jeg synes det er flott at vi har festivaltilbud, også utenfor de store byene som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Som de fleste vet er en festival så mangt, det er jo dette som gjør festivaler så spennende og populært. Det sosiale står høyt, og slik skal det også være. Enten om det er snakk om musikk, sport, mat eller kultur, så verdsetter publikum det å treffe andre mennesker med samme interesse – vennskap og nettverksbygging er vel viktige stikkord her.

Festivalen som preger Valdres

November er ikke den største festivalmåneden, men Valdres og Fagernes er unntaket. Om du setter av den første helgen i denne måneden, så anbefales det å ta turen til Fagernes. For mange har Rakfiskfestivalen på Fagernes, blitt en årlig tradisjon. Det offisielle navnet på festivalen, er Norsk Rakfiskfestival.

Ikke bare rakfisk

Om du er glad i mat og mennesker, og med en stor porsjon god stemning – ja da er dette festivalen for deg. Festivalen er viden kjent som festivalen som fremmer norsk matkultur, så det er med andre ord ikke kun rakfisken som er i fokus på Fagernes. På kveldene er det stor stemning i teltet, som er lokalisert i Fagernes parken. Her er det underholdning av ypperste klasse, akkurat som maten du finner på festivalen.

Ikke bare rakfisk

Skalldyrfestivalen i Mandal

Vi holder oss til det våte element, rett fra rakfisk til skalldyr. For i august hvert år er det skalldyr som gjelder i sørlandsbyen Mandal. På lik linje med Norsk Rakfiskfestival, er dette en tradisjonsrik matfestival. Sentrum av den idylliske byen, preges denne helgen av et yrende folkeliv – og i Bryggegata er det rigget opp restauranttelt. Hele Mandal koker denne helgen, bokstavelig talt. Her finner man alt fra mye god sjømat, til nattåpne butikker, tivoli og god musikk.

Mai til november er høysesong

Norge har nå totalt 900 festivaler, cirka 75 prosent av disse er rene musikkfestivaler. Det som har skjedd de siste årene, er at bredden i festivalinnhold – har økt veldig. Dette er en gledelig og spennende utvikling, og noen av de relativt nye festivalene – bærer navne som Morellfestivalen og Hestivalen. Etter at jeg har utforsket en del av festivalene sitt opplegg og program, er jeg ganske så sikker på at det blir en festivalsommer på meg – kanskje allerede kommende sommer.

Dysku`n i Seljord

Dette er et gammelt arrangement, og om det er riktig å kalle det for en festival er noe usikkert. Fra gammelt av var dette en møteplass for bønder, som kom for å selge og kjøpe dyr. Men det var også et sosialt samlingspunkt, hvor folk fra store deler av Telemark traff hverandre. I dag kommer det folk fra hele Østlandet, ja kanskje enda mer langveisfarende også.