Festivaler i Finland

Kulturlivet i Finland er ganske likt kulturlivet ellers i andre nordiske land. Musikken har referanser til kristne tradisjoner og for eksempel samisk joik, og du finner også instrumenter tilknyttet folkemusikk med særpreg. Det som kan trekkes frem som er spesielt finsk, er for eksempel finsk tango, som også har en egen festival og arrangeres hver sommer i Seinäjoki.

Jean Sibelius er Finlands største komponist og han komponerte musikk innen den senromantiske tradisjonen. Han er en del av den finske kulturarven og er en nasjonal helt i Finlands kamp om selvstendighet og identitet. Sibelius spilte fiolin og komponerte en rekke verk.

Festivaltilbud

Det er et bra tilbud innen festivaler i Finland og du finner noe for enhver smak. Finland har et rikt kulturliv og lange tradisjoner. For eksempel så finner du «Helsinki Festival», som er den største kunstfestivalen i Norden og den blir arrangert hvert år. Festivalen arrangeres på sensommeren og kan tilby alt fra teater, dans, internasjonal musikk, sirkus og visuell kunst. I 2018 hadde denne festivalen ca. 236.000 besøkende.

Dersom du er glad i øl, så kan det være artig å besøke Ølfestivalen i Helsingfors, som blir arrangert hvert år i april. «World Village Festival» blir arrangert i Helsingfors og er en landsbyfestival. Her får du blant annet oppleve teater, musikk, barneteater med mer. Festivalen har rundt 80.000 besøkende hvert år og fokuserer på bærekraft og en bedre verden.

Via www.festivals.fi, kan du finne alle festivalene som arrangeres i Finland. Dersom du for eksempel er interessert i klassisk musikk, så bør du besøke «Helsinki Chamber Music Festival», som arrangeres om sommeren og tilbyr både nasjonal og internasjonal musikk. Det fins også mye spennende folkemusikkfestivaler, for eksempel «Kaustinen Folk Music Festival». Denne festivalen blir arrangert om sommeren og byr på finsk og internasjonal folkemusikk, dans, workshops med mer.

Finsk kultur

Det er et godt grunnlag for festivaler i Finland med bakgrunn i landets rike kulturtradisjon. Finlands nasjonalopera i Helsingfors er etablert i 1873 med 250.000 besøkende årlig. Her settes det opp 4―6 premierer årlig med flere forestillinger. «Savonlinna operafestival» er en viktig kulturell begivenhet i Finland som blir arrangert om sommeren og tiltrekker internasjonal oppmerksomhet med 70.000 besøkende.

Finsk kultur
Finsk kultur

Nasjonalinstrumentet i Finland heter kantele, som er et strengeinstrument med 5 strenger, og en type siter. Afroamerikanske musikkformer har kommet til Finland senere enn hos de andre nordiske landene, men har fått sterkere gjennomslagskraft. Ellers er landet rikt på både litteratur, kunst og idrett, og skisporten står sterkt.

Det finske teateret er preget av finsvensk språk etter språklige forbindelser mellom de to landene og deres historie. Også russisk har sin innvirkning på Finland. Både operaen og teateret har samarbeidet om oppsetninger. Landet er også rikt på kunst og arkitektur, og for eksempel så fins det et Sibelius-monument i Helsingfors fra Eila Hiltunen. Totalt sett så kan man si at kulturlivet i Finland har mye å by på, og det er sterke tradisjoner for musikk og festivaler. Det er lurt å gjøre research for å finne det tilbudet som passer best, dermed vil du få en bedre helhetlig opplevelse.