Festivaler Nord i Norge

Nordlysfestivalen høres kanskje ut som en festival med hyllest til Nordlyset som vi kan se i Norge. Men det er ikke det som er hensikten med festivalen. Denne festivalen som ble arrangert første gang i 1988 skulle være en festival for klassisk musikk. Og listen over deltakere har blitt lang i løpet av de 30 arrangementene som har blitt arrangert siden oppstarten.

Klassisk musikk

Listen over artister som har medvirket på Nordlysfestivalen er lang og imponerende. Det er store artister og orkester som har besøkt festivalen både en og flere ganger. I starten var det klassisk musikk som stod som eneste musikk på festivalen. Men etter hvert som årene har skredet frem så har festivalen også nådd ut til mer publikum ved å utvikle seg i flere andre musikkretninger.

Av store artister og orkestre som har vært på besøk på festivalen kan det nevnes St. Petersburg Filharmoniske Orkester, Alle de norske symfoni orkestrene og norske og internasjonalt kjente artister som Håkan Hagegård, Michala Petri, Yuri Bashment, Leif Ove Andsnes, Peking Operaen og Truls Mørk.

Festivalen har gradvis endret seg fra å være klassisk musikk festival til å bli en festival hvor det presenteres kvalitetsmusikk og dans i mange av musikkens felter. Landene øst for Norge har vært hovedfokuset.

Nordlysprisen

Nordlys festivalen betyr også mye for den nord norske kulturen og det skjer mer der enn bare musikk og dans. Hvert eneste år deles Nordlys prisen ut til en utøvende musiker og/eller komponist som har betydd mye for landsdelen. Det er avisen Nordlys som hvert år står for denne prisen og den deles ut under åpningskonserten av Nordlys festivalen. Nå i 2017 var det visekunstneren og artisten Terje Nilsen som ble tildelt prisen

Festivaler Nord i Norge
Festivaler Nord i Norge

Tromsø Internasjonale Filmfestival

De første månedene på nyåret er travle festival måneder i nord. Nordlys festivalen arrangeres hvert år i måneds skiftet januar og februar, mens Tromsø Internasjonale film festival arrangeres i dagene og ukene før Nordlysfestivalen.

Denne filmfestivalen er en meget populær festival – det merkes på besøkstallene. I 2016 var det over 60 000 besøkende innom de fem visnings stedene pluss utekinoen deres. Disse tallene satt opp mot andre liknende arrangementer, så er Tromsø Internasjonale film festival ikke bare landsdelens største kultur arrangement, men det er også Norges størst film festival. Årets festival var den 27 i rekken siden første festival i 1991.

Hele året

Festivalen i januar er en samling av alt som skjer i løpet av året. Festivalen drives egentlig hele året rundt via Verdensteateret Kino. Og i tillegg til selve hovedfestivalen så arrangere de i løpet av året også Stumfilm dager, Barnefilmfestival og flere arrangementer med Barents TIFF. Det er et filmprosjekt i samarbeid med Russland.

Og på avslutningen av festivalen deles det ut flere priser som egne juryer har stått for utvelgelsen. Auroraprisen er hovedprisen, men det er også en publikumspris blant flere andre.

Det er altså mye som skjer nord i landet vårt. Nå har jeg bare beskrevet to store festivaler som arrangeres hvert år. I løpet av året er det masse annet som skjer også.