Mersmak matfestival i Skien

Cobby/ mars 22, 2021/ Festival

I over ti år har denne festivalen vært en folkefest for folk i Grenland (Skien, Porsgrunn, Bamble og Siljan), i Telemark. Det har også vært mange tilreisende som har besøkt den og lokalhotellene, Bryggeparken og Vic har vært fulle denne helgen. Denne matfestivalen har vært en glede for store og små og har fylt Skien med folk og næringsdrivendes lommer i over ti år nå. De som har besøkt den, vet at det er en spesiell atmosfære som merkes i luften, behagelig støy, folkemylder og blanding av lukter som kiler neser til besøkende. Mitt forrige, men absolutt ikke siste besøk var i 2018 og jeg må si at jeg var til stedet til alle døgnets tider hele helgen. I 2020, var det et annerledes opplegg grunnet pandemien, men vi får håpe at Mersmak er tilbake i sin fulle prakt i sommer i år.

Litt om historien

Mersmak ble startet i 2008 og blir avholdt hvert år, siste helg i august. Bakgrunnen for etableringen er et ønske om å utvikle sentrum og bidra til større kultur- og opplevelsestilbud. I og med at Skien er Telemarks største landbrukskommune og en av de kommunene i landet med størst økologisk produksjon, ble dette et av fokusområdene. Telemark er også kjent for sin mangfoldighet og dermed var det viktig å innlemme ulike matkulturer i utformingen av festivalen. Dette var også tenkt å være arena hvor forskjellige innvandrerkulturer kan bli presentert på en måte som tiltaler alle sanser. Festivalen er et samarbeid mellom Skien kommune, Skien Næringsforening, Telemark landbruksselskap, samt ulike næringaktører i Skien. Det har vist seg at satsingen har vært en veldig stor suksess med enorm variasjon i mat-, kultur-, turist- og aktivitetstilbud. Besøkstallene har vært veldig bra helt fra starten av og populariteten ser ikke ut til å dale ned.

Selve festivalen

I slutten av august hvert år er det en enorm aktivitet for å få alle bodene opp og få lagt opp til starten av festivalen på fredag. Fra tidlig av er det liv i byen som ellers ikke kan skilte med gatetrengsel. Mange av de ansatte i sentrum tar sin lunsj og en kopp kaffe enten på Landbryggene eller i en av byens kafeer. Barnehager og barneskoler er godt representert i byen og det er lagt opp masse morsomt for de små her. Det settes opp Barnas torg med barnevennlige aktiviteter tilpasset de flestes barns interesser og alder. Videre er det ikke uvanlig at barna tar seg en is eller en godbit å spise på i finværet.

Mange av de besøkende tar alle måltidene sine her og stikker hjemom eller på hotellet bare for å hvile litt innimellom slagene. Mattilbudet er kjempevariert og det som slår deg i det du går nedover gågata i Skien og mot Langbrygga er at luktene bare blir sterkere og mer tiltalende, særlig for de av oss som liker mat med masse smak. Her er det ikke bare paella, pølser, wokretter, sambosa og diverse spennende kaker og desserter å bite tennene i, men også veldig stort mangfold av kulturer å møte.  I tillegg er det boder innimellom hvor man får kjøpt velsmakende og sunne lokalproduserte varer og blir minnet på hvor fantastisk fylke man befinner seg i. På kvelden kan man kose seg med musikk i Hamburgskuret. Hvis ikke du har vært her, er det bare å ta seg turen neste gang. Du blir garantert ikke skuffet!

Share this Post