Også Sjømat Festivaler

Nå har jeg skrevet litt om musikkfestivaler rundt omkring i Europa, og jeg har vært innom en sær vegetarfestival i Thailand. For min del virket den siste der som alt annet enn matfestival, men det var vel en del av alt sammen tenker jeg. Men som norsk borger og mye av det Norge er kjent for så kommer man ikke utenom sjømat festivaler eller fiske festivaler. Og disse festivalene er det mange av langs vår langstrakte kyst linje.

Storbyene

Stavanger har sin egen sjømat festival. På en slik sjømat festival er det mer enn bare sjømat som er tema. God drikke hører ofte til slik mat og vin og vinutstillinger er da ofte en del av en slik festival. Her holdes det ofte små kurs i hvordan man setter sammen vin og forskjellige typer mat. Det er ofte også muligheter for smaksprøver (Husk aldersgrense på alkohol).

Hele fisketorget i Stavanger bugner av sjømat. Man kan kjøpe enkle småretter eller bestille store middag – valget er ditt. Stavanger sjømat festival er ofte i begynnelsen av mars – det er da all sjømat er på sitt beste skal vi tro hva de melder fra festivalen der vestpå.

Oslo har selvfølgelig også sin sjømat festival. Festivalen arrangere langs Akershusstranda. Festivalen legger mye vekt på barna og det å lære barn å kjenne sin sjømat. Har du noen gang kjent hvordan et torskeøye kjennes ut? Aner du livs-syklusen til ei reke eller til blåskjell? Alt dette an du lære på denne festivalen. The Codfather of Norway – Eyvind Hellstrøm har også vært til stede ved denne festivalen. Han er kanskje den kokken i Norge som har satt norsk sjømat mest på verdenskartet.

Også Sjømat Festivaler
Også Sjømat Festivaler

Samarbeid

Ofte er det også mange firmaer som samarbeider om en slik festival. Det er jo mange firmaer som har nytte og glede og ikke minst brukt for sjøen. De som jobber med sjøen, de som lever av sjøen, vi snakker om både mat og utstyr i store mengder og varianter.

Et ganske standard program for en slik festival vil være å vise frem sjømat, selvfølgelig selge sjømat og belære publikum på flere måter om alt om sjømat. Konkurranser, se hvordan en profesjonell kokk tilbereder en gourmet middag av sjømat, vin kurser og gjerne en konsert som avslutning på festivalen. Og alle de som har boder og plasser med sine utstillinger for å gjøre helheten komplett på en slik festival.

Skalldyrfestival

Den festivalen som berømmer seg selv å være størst på sjømat i Norge er skalldyr festivalen i Mandal. Denne festivalen har snart 30 års fartstid og omtrent hele Mandal er en stor festival de dagene dette skjer i August. 60 000 mennesker besøker festivalen i løpet av fire dager. Butikkene i sentrum har nattåpent, du kan delta i VM i rekepilling, la barna gå på kokkeskole, eller bare rusle rundt og nyte av alle gatemusikantene og livet som sprudler i hele byen alle disse fire dagen.